Candát východní

Sander volgensis

Obrázek – Candát východní

okounovití » Candát » Candát východní

Tuková ploutvička: nemá

Barva hřbetu: šedozelená

Barva boků: žlutostříbřitá se svisl. tmav. pruhy

Barva břicha: špinavě bílá

Barva ploutví: načervenalá

Barva oka: stříbřitá

Šupiny nad postr. čarou: 9 – 13

Šupiny pod postr. čarou: 16 – 22

Šupiny v postr. čáře: 68 – 83

Pohlavní zralost: mlíčák 3 rok
jikernačka 4 rok

Doba tření: IV. – VI.

Místo tření: na tvrdé podloží s rostlinami

Počet jiker: do 450 000 ks

Průměr jiker: do 1,0 mm

Barva jiker: šedavá

Zuby v tlamě:

Počet vousků: nemá

Jeho domovem jsou dolní úseky některých řek. Vyskytuje se velmi vzácně v povodí Dunaje. U nás v dolních partiích řeky Moravy a Dyje. Na rozdíl od candáta obecného mu chybí tzv. „Psí zuby“. Na bocích a hřbetu má řadu svislých pruhů. Pro svoji vzácnost nemá u nás žádný sportovní ani hospodářský význam. Dorůstá vyjimečně přes 50 cm délky a okolo 2 kg hmotnosti.